Met een 3D laserscanner kun je op een unieke manier een omgeving driedimensionaal in kaart brengen om er vervolgens een digitaal 3D model van te maken. Door een laser-afstandsmeter in de 3D scanner te gebruiken wordt een dunne laserlijn op een object of gebouw geprojecteerd. Op die manier worden de hoogte, breedte en diepte gemeten vanaf vier zijden en zo ontstaat er een 3D model.

3D metingen

Alle informatie word gedigitaliseerd en uiteindelijk is het resultaat een 3D puntenwolk met miljoenen en miljoenen puntjes die tot stand zijn gekomen door de meting. Veel 3D laserscanners hebben een ingebouwde camera zodat er foto’s gemaakt kunnen worden van het object. Vervolgens wordt de foto als een laag over de puntenwolk gelegd en daardoor krijgt het 3D model dezelfde kleur als 3D object wat in gescand is. Het eindresultaat kan worden opgeslagen in de volgende bestandsformaten: STL, VRML, PLY, OBJ of XYZ. Je kunt het model nog bewerken met een speciaal software programma of je kunt het meteen laten uitprinten.

De voordelen van 3D meten

Er zitten een hoop voordelen aan de scan data van het lasermeten ten opzichte van de traditionele meetmethodes. Het hele object of gebouw wordt gevangen in een puntenwolk waardoor er sprake is van maataccuratie en dus een exacte replica. We hebben een aantal voordelen van de puntenwolk voor je op een rijtje gezet:
• De meetpunten van de puntenwolken vormen direct een 3D model waarvan het onmogelijk is deze verkeerd te interpreteren.
• Je hoeft maar één keer alles op te meten en te scannen voor een nauwkeurig resultaat, waardoor je niet meer hoeft te terug te gaan naar de locatie.
• Je kan de puntenwolk gebruiken om een 2D of 3D tekening op te zetten in Autocad of Revit.
• Door de puntenwolk op een bepaalde manier op te bouwen hoef je een hele hoop tekenwerk niet meer te doen.
• Je kunt de 3D inmeting van de puntenwolk voor 2D of 3D tekenwerk gebruiken.

Doeleinden

Doordat de 3D laserscanner zo nauwkeurig is en er veilig mee te werken is, kun je deze voor meerdere doeleinden gebruiken:
• Je kunt producten meten om te kijken of er productiefouten in zitten of dat het product nog steeds aan de toleranties voldoet.
• Je kunt dingen meten die lastig zijn via de traditionele methode
• Je kunt archeologische vondsten veilig stellen door ze te scannen en digitaal beschikbaar te maken voor een grote groep onderzoekers
• Je kunt voertuigen scannen om te kijken welke aanpassingen aan het dashboard nodig zijn.
• Je kunt producten inscannen die gemaakt zijn met ambachtelijke technieken en die gemaakt moeten worden in massaproductie.
Daarnaast kun je de 3D scanner gebruiken voor inventarisatie, scheepsbouw, situatiemetingen en kunstwerken.

LiDAR

De meettechniek van de 3D metingen heet LiDAR. LiDAR staat voor Light Detection and Ranging en is een techniek waarmee de afstand tot een object bepaald wordt aan de hand van een laser. Het werkt ongeveer hetzelfde als met een radar, alleen gebruikt LiDAR laserlicht in plaats van radiogolven. Een puls wordt uitgezonden en dan wordt de tijd gemeten tussen deze puls en wanneer de reflectie wordt opgevangen. Op die manier wordt de afstand tot het object bepaald.