Dakbedekking met een synthetisch rubber? Dat kan met EPDM: rubber dat door polymerisatie van ethyleen, propyleen en een Di Monomeer verkregen is. Je voegt rote, zwavel en andere vulstoffen toe en vervolgens kan het hele mengsel worden verwerkt tot een dakbedekking door het te kalanderen en vulkaniseren. Door het mengsel te vulkaniseren verandert de rubbermassa in een elastisch materiaal. Doordat je zwavel toevoegt ontstaan er tussen de EPDM moleculen bruggen een krijg je een netstructuur.

EPDM ten opzichte van Bitumen

De grootste concurrent van de EPDM dakbedekking is bitumen, maar EPDM heeft deze dakbedekking allang ingehaald qua levensduur, kwaliteit en duurzaamheid. Zo is de verwachte levensduur van EPDM 50 jaar of meer terwijl bitumen maar 25 tot 30 jaar meegaat. EPDM is van naturen bestendig tegen UV en ozon terwijl bitumen aangetast wordt door wind, weer, UV en ozon. Daarnaast is het een flexibel een-laags systeem dat zonder open vuur wordt aangebracht, terwijl bitumen meer-laags is en met open vuur wordt aangebracht.

De eigenschappen van EPDM

EPDM is permanent elastisch van -35 graden tot +120 graden Celsius en dus ook ongevoelig voor UV en Ozon. Deze dakbedekking is bestand tegen vele logen, zuren en zouten en de elasticiteit loopt op tot rond de 400%. EPDM is rotbestendig en wortel vast, heeft een zeer lange levensduur en is bestand tegen micro-organismen en atmosferische invloeden.
EPDM is materiaal dat duurzaam, ecologisch en onderhoudsarm is. Deze dakbedekking wordt al meer dan 30 jaren gebruikt in Europa, Amerika en het Midden-Oosten.

EPDM leggen

EPDM wordt in rollen op het dak aangebracht en er zijn meerdere manieren om het vast te zetten. Je kunt alles verlijmen, mechanisch bevestigen, vastzetten door partiële verkleving of gebruik maken van ballast. De meest voorkomende opties zijn het gebruik van contactlijm waarbij de folie en het dakvlak worden gelijmd voor een volledige verkleving. Alles wordt chemisch gevulkaniseerd, waardoor de dakbedekking meteen waterdicht is. Doordat je geen gebruik maakt van vuur om de dakbedekking te zetten, kan dit ook prima door een doe-het-zelver gedaan worden. Toch wordt het leggen van EPDM over het algemeen door een professional gedaan.

Voordelen EPDM

Hierboven zijn al een aantal voordelen genoemd van EPDM, maar er zitten nog veel meer pluspunten aan deze dakbedekking:
• Je kunt tot een oppervlakte van 464 vierkante meter een naadloos stuk EPDM bedekking krijgen.
• EPDM is toepasbaar op allerlei soorten ondergrond.
• Het blijft soepel en scheurt niet.
• Productgarantie van 10 jaar
• Onderhoudsvrij
• Het eigen gewicht van EPDM is licht: 1,4kg per vierkante meter
• Het bestaande dak wordt niet gesloopt
• Er komen geen barsten in en het droogt ook niet uit
• EPDM bevat geen chloor, weekmakers, halogenen en plasticiden.
• Het is milieuvriendelijk en volledig recyclebaar.

Dakbedekking

Er zitten dus ongelooflijk veel voordelen aan een EPDM dakbedekking en het zetten ervan is zeer makkelijk. Bij Dakbedekking Brabant hebben ze zo een nieuw dak voor u gelegd met EPDM. Je kunt een offerte aanvragen bij Dakbedekking Brabant of Dakdekkersbedrijf Groningen of een van de andere dakdekkers in de regio voor een prijsopgave.

interieur