Wil je een warmtepomp kopen? Dan moet je eerst kiezen met welke soort warmtepomp je jouw huis wil verrijken. Er zijn vijf soorten warmtepompen. Deze worden kort beschreven in dit artikel.

De water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp haalt energie uit grondwater. Om een water/water warmtepomp installeren, worden er eerst twee putten aangelegd. Uit deze putten wordt grondwater gepompt. Als de warmte uit het grondwater is gehaald, wordt het water weer in de putten gepompt.

De lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp haalt energie uit de lucht. Deze warmtepomp lijkt een beetje op een airco-installatie. Warme lucht wordt in de pomp gezogen. Hier wordt vervolgens energie uit gewonnen. De koude lucht wordt weer naar buiten geblazen.

De lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt ook energie uit de lucht. Dit kan omgevingslucht zijn, maar ook buitenlucht of ventilatielucht. Net zoals bij de lucht/lucht warmtepomp het geval is, wordt de warmte uit de aangetrokken lucht gebruikt om energie te verzamelen. Deze energie wordt overgedragen aan koudemiddel, dat vervolgens gebruikt wordt om de verwarming en/of het tapwater in huis te verhitten.

De bodem/water warmtepomp

Een bodem/water warmtepomp haalt energie uit bodemwater. Om deze warmtepomp te kunnen gebruiken, moet je een compleet buizensysteem onder je woning laten leggen. Dit buizensysteem wordt gebruikt om energie uit de warmte van het grondwater te winnen. Door het aanleggen van het buizensysteem is deze warmtepomp duurder dan de andere soorten warmtepompen.

De hybride warmtepomp

Tot slot is er nog de hybride warmtepomp. Deze warmtepomp is een combinatie van een CV-ketel en een warmtepomp. De woning zal worden verwarmt door de warmtepomp installatie, maar wanneer deze niet voldoende warmte kan leveren, zal de CV ketel bijspringen. De warmtepomp wordt vaak gebruikt in woningen waar enkel een gasketel hangt. Dit kunnen nieuwe woningen zijn, maar ook bestaande woningen.

Subsidie

 Warmtepompinstallaties worden momenteel gesubsidieerd door de overheid. Deze subsidie kan op lopen tot duizenden euro’s. Ook is het mogelijk tegen een lage rente een lening af te sluiten bij de overheid. Voor meer informatie over deze lening kijkt u op: https://www.energiebespaarlening.nl. Laat u goed infomeren omtrent de mogelijkheden met betrekking tot warmtepompen en welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past.